Bemutatkozás

Dr. Jámbor Attila

ügyvéd, egyetemi oktató
Dr. Jámbor Attila Ügyvédi Iroda / Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar

ja_foto3

Úgy gondolom, hogy amennyiben a műszaki szakember és a jogász együtt dolgozik, készek egymást meghallgatni, és a tapasztalataikat megosztani, akkor sok vitás helyzetet el lehet kerülni. A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán 2004 óta oktatok, és a tételes jogszabályi rendelkezések helyett inkább azt igyekszem elérni, hogy a hallgatók a jogi gondolkodást és a jogszabályok megismerésének módját sajátítsák el. Az egyetemen és a 2006 óta végzett ügyvédi tevékenységem során is a hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű pereskedés helyett a követelések, tartozások megelőzésére helyezem a hangsúlyt. A lehetséges vitás helyzetek elkerülése érdekében szerintem sok segítség található az általam is szerkesztett Építésijog.hu oldalon.

 

Dr. Mátyás Mónika

ügyvédjelölt
Dr. Jámbor Attila Ügyvédi Iroda

ja_foto2

 

Ügyvédi Irodánk tevékenysége

Ügyvédi Irodánk főként építési jogi és ingatlanjogi ügyekkel foglalkozik. Főbb tevékenységek:
a) Építésügyi és építésfelügyeleti hatósági ügyekben, bírósági felülvizsgálati eljárások során jogi képviselet;
b) Beruházások jogi előkészítése;
c) Építőipari cégek szerződéses állományának felülvizsgálata, szerkesztése;
d) Peres eljárások során jogi képviselet;
e) Ingatlan adásvételi szerződések szerkesztése;
f) Társasházak alapításával, működésével kapcsolatos jogi tevékenység.

Csak olyan ügyet vállalunk el, amelyet szakmailag felkészülten, nyugodt lelkiismerettel el is tudunk látni. Amennyiben az Ügyvédi Irodánkhoz olyan üggyel fordulnak, amelyre vonatkozóan nem rendelkezünk megfelelő szakmai tudással, az adott szakterületen magas szintű ismeretekkel rendelkező ügyvéd kollégát fogunk Önnek ajánlani.

A tevékenységünk elsődleges szempontja, hogy minden esetben megpróbáljuk a probléma peren kívüli rendezését, a Felek közötti megállapodás elősegítését. Például birtokvédelmi ügyekben a hatósági, peres út általában csak időleges megoldást jelent, a szomszédok közötti vitát végleges jelleggel csak a felek által megkötött, kompromisszumos megállapodás zárhatja le.

 

Az ügyvédi megbízás feltételei

Ügyvédi Irodánk az Ügyfél érdekeinek messzemenő érvényesítésére törekszik, de kizárólag a szakmailag megfelelő és az Ügyfél számára tényleges megoldást jelentő tevékenységet végezzük el. Gyakran előfordul, hogy az Ügyfél nem a reális képre kíváncsi, hanem a saját álláspontjának megerősítését várja el az ügyvédtől. Ügyvédi Irodánk eltökélt abban, hogy az Ügyfél akkor is reális képet kapjon az ügyéről, ha az nem pozitív, vállalva azt is, hogy a negatív jogi álláspont ismeretében az Ügyfél esetleg nem ad megbízást az ügyében.

Az ügyvédi megbízás anyagi feltételeit minden esetben az Ügyfél és az ügyvéd közösen határozza meg. A konkrét ügy tekintetében az Ügyvédi Irodánk általában több fizetési konstrukciót javasol az Ügyfél részére, amelyeket közösen véglegesítenek.

Egy ügy ellátásához mindenképpen szükséges, hogy az Ügyfél áttekintse az ügyét, és arról időrendi sorrendben összefoglalót készítsen. Az Ügyfél számára is fontos, hogy megpróbálja az ügyben történt eseményeket röviden leírni, azt is rögzítve, hogy az adott eseménnyel kapcsolatosan mi az ügyfél álláspontja (például miért kifogásolja a hatóság intézkedését, döntését). Minden adott eseményhez kapcsolódó iratokat is össze kell gyűjteni és rendszerezni, és az Ügyvédi Irodánk rendelkezésére kell bocsátani a teljes iratanyag egy másolati példányát. Eredeti iratokat nem veszünk át.

Javasoljuk az Ügyfélnek, hogy gondolja végig az eljárás, per pontos célját. Érdemes ugyanis tudni, hogy milyen cél érdekében hajlandó az Ügyfél időt, energiát, és nem utolsó sorban anyagi áldozatot hozni. Az ügy és az iratanyag ismeretében Ügyvédi Irodánk meghatározza, hogy az adott cél előreláthatólag elérhető-e, és ha igen, melyek az ügy kockázatai.

Az Ügyfél a lehetséges kockázatok ismeretében dönthet arról, hogy megbízást kíván-e adni az ügye jogi képviseletére.